Gras maaien met opvang of mulchen?

Er zijn verschillende manieren om een gazon of grasveld te maaien. Je kunt kiezen voor grasopvang of mulchen. Wat de beste keuze is kan per persoon en per gazon verschillen.


De voordelen en nadelen van mulchen

Bij mulch maaien wordt het afgemaaide gras door de maaimachine op het gazon achtergelaten. Tijdens het maaien wordt het gras door een speciaal mes een aantal malen doorgesneden zodat het fijn versnipperd wordt. De kleine snippers zakken tussen de grassprieten en blijven achter op het gazon.

Het mulch maaisel bevat goede, natuurlijke voedingsstoffen en houdt in droge periodes vocht vast. Met mulchen voed en bescherm je dus het gazon. Vooral op warme zomerdagen biedt dit extra bescherming. 

Bijkomend voordeel is dat je geen grasafval hebt wat opgeruimd moet worden omdat het maaigoed op het gazon achterblijft. Het maaien hoeft niet onderbroken te worden om de opvangbak van de grasmaaier te legen.

Als je besluit te mulchen moet je er wel voor zorgen dat je regelmatig maait en het gazon kort houdt. Als je te lang gras maait, kan de grote hoeveelheid mulch maaisel het gazon verstikken. Daarnaast kan mulchen niet bij alle weersomstandigheden. Nat gras kan aan elkaar verkleven en kan dan niet goed versnipperen, hierdoor kan de mulchmaaier verstopt raken.

Bij intensief mulchen gedurende een langere periode is het aan te raden om het gazon regelmatig te beluchten om mosvorming te voorkomen. 

De voordelen en nadelen van gras opvangen

Het grote voordeel van maaien met grasopvang is dat het afgemaaide gras direct is opgeruimd en niet blijft liggen op het grasveld. Vooral voor gazons waarop veel gelopen of gespeeld wordt is grasopvang handig omdat je geen last hebt van het gemaaide gras dat aan je schoenen of kleding blijft plakken en zo mee naar binnen wordt genomen. Dit kan van toepassing zijn op het gazon thuis maar ook voor grasvelden op campings, speelweides en sportvelden. Ook als je een zwembad of vijver hebt wil je liever niet dat er steeds grassprieten in het water komen, dan kan een grasmaaier met grasopvangsysteem een goed idee zijn.

Nog een voordeel van maaien met opvang is dat je minder vaak hoeft te maaien. Het gras kan wat langer zijn zonder dat dit problemen oplevert. Ook kun je vochtig gras maaien met een maaier met opvang.

Uiteraard moet je bij een machine met grasopvang rekening houden met het feit dat je regelmatig de opvangbak moet legen en dat je het grasafval ergens moet laten. 

Voor grote oppervlakken zijn er zitmaaiers met een opvangsysteem die ook zwerfvuil en bladeren opzuigen (bijvoorbeeld van het merk Gianni Ferrari). In het najaar kunnen deze machines ook ingezet worden om blad op te ruimen. 

Wat kies jij?

Wat voor jou de beste keuze is hangt dus af van hoe je het grasveld gebruikt en wat de weersomstandigheden zijn. In beide gevallen is het natuurlijk altijd aan te raden om een kwalitatief goede grasmaaier te gebruiken met scherpe messen. 

Advies nodig? Neem contact op met een van onze vestigingen.

T

o

p

Lozeman Elst

0481 371423

Lozeman Lottum

077 4632341

Lozeman Smilde

0592 430041

Lozeman Elst

info@lozeman.nl

Lozeman Lottum

lottum@lozeman.nl

Lozeman Smilde

smilde@lozeman.nl

65 jaar kennis
& ervaring
Deskundig advies
voor tuin, park en bos
Service &
onderhoud
Onderdelen
op voorraad