Tips voor de aanschaf van een nieuwe grasmaaier

Het tuinseizoen is begonnen en dat betekent dat ook het grasmaaien weer op het programma staat. Hoe bepaal je welke grasmaaier geschikt is voor jouw terrein? Elk gazon is anders en er zijn verschillende zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van de juiste maaimachine. We geven je graag een paar tips.


Grootte en vorm van het gazon

Om te beginnen is het goed om te kijken naar de grootte en de vorm van het grasveld. De grootte van het veld bepaalt of je kiest voor een zitmaaier, of genoeg hebt aan een loopmaaier. Voor een klein gazon achter het huis kan een loopmaaier een prima optie zijn. Heb je een groot gazon, boomgaard of grasveld te maaien dan geniet een zitmaaier meestal de voorkeur.

Heb je een grote tuin te maaien en kies je voor een zitmaaier? Dan is het van belang om de vorm en indeling van het grasveld te bekijken. Een grasveld met een simpele, rechthoekige vorm zonder bomen wil je over het algemeen snel en in rechte banen kunnen maaien. Je kunt in zo’n geval kiezen voor een snelle zitmaaier met midden-maaidek, bijvoorbeeld de Grasshopper 226V.

Is de vorm van het grasveld complexer – bijvoorbeeld omdat het bestaat uit verschillende vlakken met rondingen, bloemperken, bomen of meubilair – dan is het aan te raden om te kiezen voor een zitmaaier die soepel stuurt en wendbaar is. Snelheid is in zo’n geval minder belangrijk, maar nauwkeurig kunnen werken des te meer. Let bij de aanschaf van je zitmaaier op of je er fijn mee kunt sturen en makkelijk rond obstakels kunt maaien. Om optimaal zicht te hebben op het stuk dat je maait, kun je het beste kiezen voor een zitmaaier met frontaal geplaatst maaidek. Dit houdt in dat het maaidek aan de voorkant van de machine gemonteerd is. Hierdoor kun je tijdens het maaien goed zien wat je doet. Ideaal voor het maaien langs bloemperken of rond bomen. Bijkomend voordeel van een frontaal maaidek is dat je makkelijker onder laaghangende struiken kunt maaien. Een voorbeeld van een degelijke frontmaaier is de Grasshopper 526V.

Gras laten liggen of grasopvang?

Een volgende tip voor het kiezen van de juiste maaier, is om te bedenken of je behoefte hebt aan een machine met grasopvangsysteem. Door te kiezen voor grasopvang kun je overlast door het gemaaide gras voorkomen. Bijvoorbeeld als er kinderen of huisdieren op het gazon spelen wil je liever niet dat er continu grassprieten mee naar binnen worden gelopen. Ook blijft het water van een zwembad of vijver vrij van gras. Grasopvang is ook nuttig indien er bladverliezende bomen op het gazon staan. Tijdens het maaien ruim je namelijk niet alleen het gemaaide gras op, maar ook bladeren of vruchten van bomen. Met een grasopvangsysteem houd je dus heel eenvoudig het gazon schoon, ook in de herfst als de bomen het blad verliezen. De maaiers van Gianni Ferrari zijn bijzonder geschikt voor grasopvang omdat deze machines standaard voorzien zijn van een ingebouwd grasopvangsysteem met opvangbak. Bijvoorbeeld de Gianni Ferrari GTR.

Type motor

Bij de aanschaf van een maaimachine heb je keuze uit verschillende motoren. Denk aan elektrisch, benzine of diesel. Wat voor jou de beste optie is hangt af van hoeveel en hoe vaak je wilt maaien.

  • Elektrisch: ideaal als je zoekt naar een milieuvriendelijke oplossing. Door te kiezen voor een elektrische grasmaaier hebben jij en je omgeving geen last meer van schadelijke uitstoot. Vaak zijn elektrische machines ook stiller in gebruik. Een goede elektrische zitmaaier is bijvoorbeeld de Gianni Ferrari GTM+  of de Del Morino CaRino
  • Benzine: een maaier met benzinemotor is ideaal voor particulier gebruik als je regelmatig het gazon maait.
  • Diesel: een maaier met dieselmotor wordt vaak geadviseerd voor gebruik op grote grasvelden die zeer regelmatig gemaaid moeten worden. Een dieselmotor is vaak wat krachtiger en heeft lagere onderhoudskosten dan een benzinemotor. Daarnaast zijn dieselmaaiers veelal watergekoeld waardoor ze ook bij langdurig gebruik tijdens hete dagen koel blijven. Dieselmotoren worden vaak ingezet voor (semi-)professioneel gebruik.

Kies voor kwaliteit

Als laatste tip is het aan te raden om altijd te kiezen voor een maaier van goede kwaliteit waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Een budget model lijkt in eerste instantie het werk goed te doen, maar als het gras wat langer is geworden, hebben dit soort maaiers toch vaak problemen om er goed doorheen te komen. Dit komt doordat een goedkopere maaier vaak een minder krachtige motor heeft en een minder sterke aandrijving van de maaimessen op het maaidek. Ook is de bouw van het maaidek vaak zo dat deze minder snel hoog, nat en fijn gras af kan voeren.

Advies nodig?

Op het gebied van zitmaaiers zijn er tal van mogelijkheden. Een goed advies is vaak erg belangrijk om tot de juiste keuze te komen. We helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust contact op met een van onze vestigingen voor een vrijblijvend advies of een demonstratie.

frontmaaier 524 grasshopper

T

o

p

Lozeman Elst

0481 371423

Lozeman Lottum

077 4632341

Lozeman Smilde

0592 430041

Lozeman Elst

info@lozeman.nl

Lozeman Lottum

lottum@lozeman.nl

Lozeman Smilde

smilde@lozeman.nl

65 jaar kennis
& ervaring
Deskundig advies
voor tuin, park en bos
Service &
onderhoud
Onderdelen
op voorraad